فهرست مطالب

دین و سلامت - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

نشریه دین و سلامت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید کیالها، سیامک یعقوبی، حسن جهانی هاشمی، عباس قدس، محمد صوفی ابادی*، حسن بابائی صفحات 1-9
    سابقه و هدف

    محیط اتاق عمل یکی از مکان های استرس زاست. استماع قرآن آثار آرامش بخشی را در این مخیط ایجاد می کند. در مطالعه حاضر تاثیر استماع قرآن کریم بر علایم حیاتی و تغییرات فیزیولوژیک بیماران تحت عمل ارتوپدی در بیمارستان شهید رجایی قزوین بررسی شد.

    مواد و روش ها

    164 بیمار 20تا 65 ساله کاندید عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی پس از گرفتن رضایت آگاهانه، به صورت تصادفی به سه گروه کنترل (بدون پخش صوت)، شاهد (گذاشتن هدست بدون پخش صوت) و آزمون (گذاشتن هدست و پخش صوت قرآن) تقسیم شدند. علایم حیاتی و شاخص های فیزیولوژیک بیماران شامل فشار خون سیستولی و دیاستولی، ضربان قلب، درصد اشباع اکسیژن شریانی، دی اکسید کربن انتهای بازدمی و عمق بیهوشی پایش و ثبت شد. در تمام بیماران تجویز پیش دارو، القا و نگهداری بیهوشی و ریکاوری به صورت یکسان انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون های آماری تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    فشار خون دیاستولیک، ضربان قلب و دی اکسیدکربن انتهای بازدمی در بیماران بیهوشی که قرآن گوش داده بودند، به طور معنی داری از گروه های دیگر کمتر و پایدارتر بود.

    استنتاج

    استماع قرآن طی فرایند بیهوشی موجب تثبیت بهتر وضعیت همودینامیک بیماران حین عمل می شود.

    کلیدواژگان: بیهوشی، جراحی ارتوپدی، دی اکسید کربن انتهای بازدمی، صوت قرآن، علائم حیاتی
  • عبدالحسین شکورنیا*، رضا شریفی نیا صفحات 10-18
    سابقه و هدف

    پرورش تفکر انتقادی یکی از مهم ترین اهداف آموزش عالی در هر کشوری است. با توجه به مباحث جنجال برانگیز پیرامون نقش مذهب و باورهای دینی در زندگی انسان و گزارشاتی مبنی بر تاثیرپذیری تفکر انتقادی از باورهای دینی، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تفکر انتقادی و باورهای دینی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-همبستگی روی 154 نفر (79 دختر و 75 پسر) از دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1399 به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه استاندارد سنجش مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب و باورهای دینی Glock و Stark استفاده شد که روایی و پایایی آن ها در مطالعات مختلف تایید شده است. برای بررسی رابطه بین تفکر انتقادی و دین داری از ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده شد و مقدار p کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد 75 نفر (5/48 درصد) از دانشجویان بررسی شده پسر و 79 نفر (5/51 درصد) دختر با میانگین سنی 2/3 ±1/23 بودند. میانگین نمرات تفکر انتقادی و باورهای دینی دانشجویان به ترتیب 7/4± 95/12 و 4/17± 88/76 بود. نتایج حاکی از آن بود که بین میانگین نمرات تفکر انتقادی و باورهای دینی رابطه آماری معنی داری وجود ندارد (061/0-=r، 455/0=p).

    استنتاج

    یافته ها نشان داد بین تفکر انتقادی و باورهای دینی دانشجویان رابطه معنی داری وجود ندارد؛ یعنی تفکر انتقادی و باورهای دینی به طور ذاتی ناسازگار نبودند و باورهای دینی برای دانشجویان در مقابل اندیشه ورزی و تفکر انتقادی محدودیت و مانع ایجاد نکرده است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، تفکر انتقادی، دانشجویان پزشکی، دین داری
  • مهسا علی آبادی، غزل صفرپور، سمیرا شیخی، فاطمه جابری* صفحات 19-30
    سابقه و هدف

    معنویت و مسیولیت پذیری اجتماعی از عوامل موثر بر بهداشت جوامع هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط معنویت و مسیولیت پذیری اجتماعی با تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی در دوره ایپدمی کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام افراد 15 تا 64 ساله ایرانی در سال 1399 بود. 421 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه معنویت پارسیان و دونینیگ (2009)، پرسش نامه مسیولیت پذیری اجتماعی اسکایت (2004) و پرسش نامه محقق ساخته تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین معنویت (320/0=r، 000/0=P) و مسیولیت اجتماعی (226/0= r، 000/0=P) با تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نیز مبین آن بود که معنویت و مسیولیت پذیری اجتماعی 14 درصد از تغییرات متغیر ملاک تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی را پیش بینی می کنند.

    استنتاج

    ازآنجاکه معنویت و مسیولیت پذیری اجتماعی قابل آموزش هستند، به سیاست گذاران سلامت و متولیان آموزش عمومی توصیه می شود برای افزایش تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی در دوره همه گیری ویروس کرونا، این متغیرها را در کانون توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: تبعیت از دستورالعمل های بهداشتی، کرونا، مسئولیت پذیری اجتماعی، معنویت
  • طاهره رمضانی، فرزانه بهادری، نسیبه زنجری* صفحات 31-45

    سالمندی تغییرات فیزیولوژیک طبیعی، پیش رونده و غیر قابل بازگشت است که قوای جسمی و روانی را تحت تاثیر قرار می دهد. مشارکت مذهبی به سالمندان برای مواجهه با تغییرات دوران سالمندی و تنش های زندگی کمک می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش مشارکت مذهبی در سلامت دوران سالمندی انجام شد. این پژوهش یک مطالعه مروری یکپارچه است که با جست وجوی مقالات با استفاده از کلیدواژه هایreligious involvement ، religious participation،religious attendance ، older adults، older people، aging، later life، elderly، health و well-being در پایگاه های اطلاعاتی ازجملهWeb of Science،Scopus ، PubMed وGoogle Scholar  در بازه زمانی 2015 تا 2021 انجام شد. در مطالعه حاضر از 162 مقاله یافته شده، 26 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. یافته های این مطالعه در سه بخش اصلی نقش مشارکت مذهبی بر سلامت جسمی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی سالمندان طبقه بندی و تجزیه وتحلیل شد. بر اساس یافته ها، نقش مشارکت مذهبی در بعد سلامت جسمی شامل مواردی مانند کاهش مرگ ومیر، کاهش بار بیماری ها، بهبود سبک زندگی و بهبود عملکرد فیزیولوژیک بود. نقش مشارکت مذهبی در بعد سلامت روانی شامل کاهش افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب، افزایش تاب آوری، آرامش و رضایت از زندگی بود. نقش مشارکت مذهبی در بعد سلامت اجتماعی شامل دریافت حمایت اجتماعی و احساس انسجام اجتماعی بود. مشارکت در فعالیت های مذهبی موجب ارتقای سلامت در دوران سالمندی می شود و با شناسایی نیازها و رفتارهای مورد علاقه سالمندان در این حوزه، پژوهشگران حوزه سلامت می توانند مداخلات پیشگیرانه ای را با محوریت آموزشی و مراقبتی در راستای ارتقای سلامت سالمندان ارایه دهند.

    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت، مشارکت مذهبی
  • سیده اکرم اصحابی*، مژگان فیروزبخت صفحات 46-54
    سابقه و هدف

    یکی از حوزه هایی که امروزه مباحث بسیاری را برانگیخته است، پیامدهای شیوع کووید-19 بر بعد دینی زندگی است. به همین دلیل، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دین داری با معناداری زندگی و سلامت معنوی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بابل در دوران شیوع کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است. نمونه آماری شامل 330 نفر از دانشجویان 20تا 29 ساله دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل در سال تحصیلی1400-1399 بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده و از طریق شبکه های مجازی با توزیع لینک پرسش نامه در پژوهش شرکت کردند. داده ها از طریق پرسش نامه های استاندارد سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1983)، مقیاس معناداری زندگی استایگر و فرایزر (2006)، مقیاس سنجش دین داری خدایاری فرد و همکاران (1385) جمع آوری شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون کانونی تجزیه وتحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شد و مولفان هیچ گونه تضاد منافعی را گزارش نکردند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین دین داری با معناداری زندگی و سلامت معنوی در دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. مقدار تاثیر دین داری بر معناداری زندگی دانشجویان 651/0 و بر سلامت معنوی 552/0 بود.

    استنتاج

    هدف قرار دادن معناداری زندگی و سلامت معنوی به کمک مداخله های دینی و مذهبی در بهبود معناداری زندگی و سلامت معنوی دانشجویان در دوران اپیدمی کووید-19 موثر بوده است.

    کلیدواژگان: دین داری، سلامت معنوی، کووید-19، معناداری زندگی
  • حمید شریف نیا، نوشین موسی زاده، فاطمه بیات شاهپرست*، دانیال کوهستانی، امیرحسین گودرزیان صفحات 55-64
    سابقه و هدف

    بیماری های مزمن کلیوی در سطح جهانی شایع هستند و اغلب بار روانی بسیار زیادی مانند نگرانی از تصویر بدنی را به همراه دارند که در رفتارهای خودمراقبتی بیماران تاثیر دارد. این مطالعه نقش میانجی بالقوه مقابله مذهبی را در رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی در بیماران ایرانی تحت درمان با همودیالیز بررسی کرده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-همبستگی در سال 1398 به منظور ارزیابی نگرانی از تصویر بدنی، مقابله مذهبی و رفتار خودمراقبتی با استفاده از نمونه گیری در دسترس با مشارکت 280 بیمار تحت درمان مرکز همودیالیز شهر ساری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه عوامل دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون (BICI)، پرسش نامه رفتارهای خودمراقبتی افراد همودیالیزی (ASBHD-AVF) و مقابله مذهبی با استفاده از مقیاس فرم کوتاه مقابله مذهبی (Pargament) جمع آوری شد. برای ارزیابی مدل های میانجی از تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=). همچنین متغیرهای سن (164/0- B=، 163/0 β=-، 07/0= p)، جنسیت (169/4 B=، 154/0 β=، 011/0= p) و رفتار خودمراقبتی (162/0- B=، 140/0 β=-، 020/0p=) قابلیت پیش بینی نگرانی از تصویر بدنی را در افراد تحت درمان با همودیالیز دارند. این متغیرها 5/7 درصد از عوامل پیش بینی کننده را توضیح می دهند. یافته ها نشان دهنده یک مسیر مستقیم از رفتار خودمراقبتی (015/0-=β، 002/0=P) به نگرانی از تصویر بدنی است. با این حال، هنگامی که مقابله مذهبی به عنوان یک متغیر میانجی معرفی شد، رابطه بین رفتار خودمراقبتی و نگرانی از تصویر بدنی معنی دار شد (012/0-=β، 020/0=P).

    استنتاج

    در این پژوهش مقابله مذهبی تا حدودی رابطه بین رفتار مراقبت از خود و نگرانی از تصویر بدن را نشان داد. در کشورهایی مانند ایران که دین داری ساختار روان شناختی مهمی است، به توضیح اینکه چرا افراد مذهبی نگرانی کمتری در زمینه تغییرات تصویر بدن دارند، کمک می کند.

    کلیدواژگان: بیماران، تصویر بدنی، خودمراقبتی، رفتار، مذهبی، مقابله، نگرانی، همودیالیز
  • مصطفی معلمی، عبدالوحید داودی* صفحات 65-76
    سابقه و هدف

    در عصر اطلاعات و تبادل فوق سریع داده ها، حجم اطلاعات تولید و عرضه شده به انسان ها موجب پدید آمدن چالش هایی نظیر اضافه بار اطلاعات و اضطراب اطلاعاتی-شناختی شده که به نوبه خود سلامت روانی افراد را به مخاطره افکنده است. بیماری کرونا نیز با به وجود آوردن حجم وسیعی از اطلاعات باعث ایجاد اضطراب در افراد شده است. اندیشمندان غربی راهکارهایی را برای رهایی از این آسیب ها پیشنهاد کرده اند. متون دینی اسلامی نیز حاوی مطالبی در این زمینه است. پژوهش حاضر قصد دارد با استفاده از منابع اسلامی، به تدوین پروتکل مقابله با اضافه بار اطلاعات بپردازد و تاثیر آن را در راستای کاهش اضطراب ناشی از کرونا بررسی کند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر ترکیبی از دو روش کیفی و کمی است؛ روش کیفی یک روش دینی است که بر اساس آن برای استخراج پروتکل مقابله با اضافه بار اطلاعاتی از منابع اسلامی، از شیوه تحلیل محتوای آیات و روایات اسلامی استفاده می کند. روش کمی یک طرح نیمه آزمایشی است که روی سه گروه بیمار (هر گروه 12 نفر) با نشانه های اضطراب ناشی از کرونا و اضطراب بیشتر از حد متوسط اجرا شد. در این پژوهش از آزمون اضطراب کتل برای جمع آوری اطلاعات اضطراب استفاده شد. دو گروه از سه گروه، گروه آزمایش و یک گروه، گروه کنترل بودند. یکی از گروه ها پروتکل اسلامی مقابله با اضافه بار اطلاعات و گروه دیگر درمان شناختی رفتاری را دریافت کردند. نتایج آزمون در هر سه گروه در سه دوره زمانی اندازه گیری و با هم مقایسه شد.

    یافته ها

    این پژوهش با هدف تدوین پروتکل مقابله با اضافه بار اطلاعات و کاهش اضطراب ناشی از کرونا انجام شد. با بررسی منابع اسلامی سه راهکار اساسی شامل توجه به منبع اطلاعات دریافتی و غربال دانش زیان بار، دریافت اطلاعات به صورت تدریجی و ترک پرسشگری در مورد امور منجر به ناراحتی و تدبر در اطلاعات دریافتی به دست آمد. این سه راهکار به منظور کاهش اضطراب ناشی از کرونا در 6 جلسه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد پروتکل مقابله با اضافه بار اطلاعات بر مبنای منابع اسلامی در مقایسه با پروتکل شناختی رفتاری، کارآمدی مناسب تری در کاهش اضطراب ناشی از کرونا داشته است.

    استنتاج

    یکی از روش های موثر در کنترل اضطراب، کنترل اطلاعات ورودی برای پردازش بهتر است. پردازش مناسب اطلاعات در زمینه های مختلف همانند کرونا بر کاهش میزان اضطراب اثر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: اضافه بار اطلاعات، اضطراب، پروتکل اسلامی، کرونا
|
  • Hamid Kiyalha, Siamak Yaghoubi, Hasan Jahani Hashemi, Abbas Ghods, Mohammad Sofiabadi*, Hassan Babaei Pages 1-9
    Background and Purpose

    The operating room environment is one of the stressful places. Listening to the Holy Quran can produce a comforting effect in this environment. In this study, the effect of listening to the Holy Quran on vital signs and physiological changes was investigated in the patients undergoing orthopedic surgery in Shahid Rajaee Hospital of Qazvin, Iran.

    Materials and Methods

    This study was conducted on 164 patients aged 20-65 years, who were candidates for undergoing lower limb orthopedic surgery. The samples were randomly assigned to three groups, namely Control (without playing the Holy Quran), Sham (with a headset without playing the Holy Quran), and Experimental (with a headset and playing the Holy Quran). The patient's vital signs and physiological parameters, such as systolic and diastolic blood pressure, heart rate, arterial oxygen saturation, end-expiratory carbon dioxide, and anesthetic depth, were monitored and recorded. All patients were treated equally in the premedication, induction and maintenance of anesthesia, and recovery. Data were analyzed in SPSS software (version 19) using statistical tests.

    Results

    Diastolic blood pressure, heart rate, and end-expiratory carbon dioxide were lower and more stable in the anesthetic patient that listened to the Holy Quran, compare to those in the other groups.

    Conclusion

    Based on the results, listening to the Holy Quran during anesthesia stabilized the hemodynamic status of patients during surgery.

    Conclusion

    Based on the results, listening to the Quran during anesthesia stabilizes the hemodynamic status of patients during orthopedic surgery.

    Keywords: Anesthesia, End-expiratory carbon dioxide, Orthopedic surgery, Sound of the Holy Quranic, Vital signs
  • Abdolhussein Shakurnia*, Reza Sharifinia Pages 10-18
    Background and Purpose

    Fostering critical thinking is one of the most important goals of higher education in any country. Considering the controversial issues regarding the role of religious beliefs in human life and reports on the impact of critical thinking on religious beliefs, the present study aimed to investigate the Relationship between critical thinking and religious beliefs in medical students in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2020.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 154 (79 female and 75 male) medical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2020 by convenience sampling method. The California Critical Thinking Skills Test  (Form B) and  Glock and Stark's questionnaires were used for data collection. To investigate the Relationship between critical thinking skill and religiosity, the data were analyzed in SPSS software (version 18) using the Pearson correlation coefficient. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Regarding gender, 75 (48.5%) students were male, and 79 (51.5%) cases were female, with a mean age of 23.1±3.2 years. The mean scores of students' critical thinking skills and religious beliefs were obtained at 12.95±4.7 and 76.88± 17 17.4, respectively. The results demonstrated no statistically significant relationship between the mean scores of critical thinking skills and religious beliefs (r = -0.01, P= 0.455).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, there was no significant relationship between critical thinking skills and the religiosity of students. That is to say, critical thinking and religious beliefs are not inherently incompatible, and religious beliefs do not create a barrier to students' critical thinking.

    Keywords: Critical Thinking, Medical Education, Medical Students Religious Beliefs
  • Mahsa Ali-Abadi, Ghazal Safarpour, Samira Sheikhi, Fatemeh Jaberi* Pages 19-30
    Background and Purpose

    Spirituality and social responsibility are among the factors affecting the health of communities. This study aimed to investigate the relationship of spirituality and social responsibility with adherence to health guidelines during the Coronavirus pandemic.

    Materials and Methods

    The present study followed a descriptive cross-sectional correlational methodology. The statistical population included all Iranians aged 15 to 64 years in 2021, from which 421 people were selected through convenience sampling. Data collection instruments were Spirituality Questionnaire (Parsian & Dunning, 2009), Social Responsibility Questionnaire (Schuyt, 2004), and a researcher-made Adherence to Health Guidelines questionnaire. The collected data were analyzed by the SPSS software (version 16) using the Pearson correlation coefficient and stepwise regression statistical tests.

    Results

    The results of the Pearson correlation coefficient test showed a significant relationship between spirituality (r=0.320, P=0.000) and social responsibility (r=0.226, P=0.000) with and adherence to health guidelines. The findings of the regression analysis test also revealed that spirituality and social responsibility predicted 14% of variable changes in adherence to health guidelines.

    Conclusion

    Since spirituality and social responsibility can be taught, it is recommended that health policymakers and public education providers promote adherence to health guidelines during the Coronavirus pandemic through these variables.

    Keywords: Adherence to health guidelines, Coronavirus, Social responsibility, Spirituality
  • Tahereh Ramezani, Farzaneh Bahadori, Nasibeh Zanjari* Pages 31-45

    Aging includes natural, progressive, and irreversible physiological changes that affect physical and mental strength. Religious involvement can help older adults cope with these changes and the stresses of later life. This integrative review study aimed to determine the role of religious involvement in health in later life. To this end, the authors searched keywords, such as religious involvement, religious participation, religious attendance, aged, senior, older adults, older people, aging, later life, elderly, health, and well-being, in the databases, including Web of Science, Scopus, PubMed, and Google Scholar, from 2015 to 2021. Initially, 162 articles were found, and then, 26 were selected based on the inclusion and exclusion criteria. The results of this study were categorized into three main parts: the role of religious involvement in physical health, mental health, and social health in older adults. According to the findings, the role of religious involvement in the physical health dimension included reducing mortality, reducing the burden of diseases, as well as improving lifestyle and physiological function. The role of religious involvement in the mental health dimension included reducing depression, anxiety, and sleep disorders and increasing resilience, peace, and life satisfaction. The role of religious involvement in the social health dimension included receiving social support and a sense of social cohesion. It can be concluded that participation in religious activities can lead to health promotion in later life. Furthermore, by identifying the needs and interests of the older adults in this scope, health researchers can provide preventive interventions for them with a focus on education and care to promote their health.

    Keywords: Health, Later life, Religious Involvement
  • Seyde Akram Ashabi*, Mojgan Firouzbakht Pages 46-54
    Background and Purpose

    Today, the consequences of the spread of COVID-19 on the religious aspect of human life is one of the discussing areas. Therefore, the present study aimed to assess the relationship between religiosity and the meaning of life, and the spiritual health of the students of Islamic Azad University of Babol during the COVID-19 period.

    Materials and Methods

    The statistical sample in this descriptive-correlational study included 330 students in the Islamic Azad University, Babol Branch, Babol, Iran, in the academic year 2019-2019 in the age range of 20-29 years, who were selected through simple random sampling method and the questionnaire link has been sent to them through online social networks. Data were collected through standard questionnaires, including Polotzin and Ellison's spiritual health questionnaire (1983),  Steger’s Meaning in Life Questionnaire (MLQ, 2006), and Khodayari Fard et al.’s religiosity measurement scale (2015). The data were analyzed using SPSS software (version 26) through descriptive statistics, the Pearson correlation coefficient, and focal regression. All ethical considerations have been observed in this study and the authors have not reported any conflict of interest.

    Results

    The findings showed a positive and significant relationship between religiosity with the meaningfulness of life and spiritual health in students. The effect of religiosity on the meaningfulness of students’ lives and spiritual health was found to be 0.651 and 0.552, respectively.

    Conclusion

    Targeting the meaningfulness of life and spiritual health through religious and spiritual interventions can be effective in improving the meaningfulness of life and spiritual health of students during the COVID-19 epidemic.

    Keywords: COVID-19, Meaning of life, Religiosity, Spiritual health
  • Hamid Sharif Nia, Noushin Mousazadeh, Fatemeh Bayat Shahparast*, Daniyal Kohestani, Amir Hossein Goudarzian Pages 55-64
    Background and Purpose

    Chronic Kidney Disease (CKD) is a globally prevalent and often life-threatening disease that carries immense psychological burdens, such as body image concerns. Therefore, identifying protective psychological factors affecting body image concerns in CKD patients is of strong relevance. This study investigates the potential mediating role of religious coping in the relationship between self-care behavior and body image concerns among Iranian patients undergoing hemodialysis.

    Materials and Methods

    A cross-sectional design was used to evaluate body image concerns, religious coping, and self-care behavior in a convenience sample of 280 hemodialysis patients. Measurements included demographic factors, health characteristics, and valid instruments of study structures. Path analysis was used to evaluate mediating models.

    Results

    The results showed a significantly negative relationship between self-care behavior and body image concerns (B=-0.162, β=-0.140, P=0.020). Additionally, variables of age (B=-0.164, β=-0.163, P=0.07), gender (B=4.169, β=0.154, P=0.011), and self-care behavior (B=-0.162, β=-0.140, P=0.020) were found to predict body image concerns in patients undergoing hemodialysis. These variables explained 7.5% of the predictors. The findings indicated a direct path from self-care behavior (β=-0.015, P=0.002) to body image concerns. However, when religious coping was introduced as a mediating variable, the relationship between self-care behavior and body image concerns became significant (β=0.020, =0.012, P).

    Conclusion

    In this study, religious coping clarified the relationship between self-care behavior and concerns about body image to some extent. In countries such as Iran, where religiosity is an important psychological construct, the findings can explain why religious people experience less concern about their body image changes.

    Keywords: Behavior, Body Image, Concern, Coping, Hemodialysis, Patients, Religious, Self-Care
  • Mostafa Moalemi, Abdolvahid Davoudi* Pages 65-76
    Background and Purpose

    Increased information production and high-speed data exchange have presented people with daunting  challenges, such as information overload and cognitive-anxiety, which endanger their mental health. Moroever, a large amount of information concering Covid-19 has caused anxiety in people. Western thinkers have proposed strategies to manage these mental concequqnces. Furthermore, Islamic religious texts also contain material in this regard. The current study aimed to develop a protocol to deal with information overload using Islamic sources and examine its effect on the reduction of Covid-19-induced anxiety.

    Materials and Methods

    The present study follows a combination of qualitative and quantitative methods. The qualitative method in this research was a religious method based on which the content analysis method of Islamic verses and hadiths were used to extract the protocol of coping with information overload from Islamic sources. The quantitative method was a quasi-experimental design that was implemented on three groups of patients (n=12 in each group) with symptoms of Corona-19 anxiety and above-average anxiety. In this research, Kattle Anxiety Inventory was used to collect data on anxiety. Two of the three groups were regarded as experimental, and one group was considered the control group. One group received the Islamic Protocol against Information Overload and the other group received cognitive-behavioral therapy. Test results in all three groups were measured and compared in three time periods.

    Results

    This study was conducted to develop a protocol to deal with information overload and reduce Covid-19 anxiety. To reduce this anxiety, the Islamic protocol for dealing with information overload was used in six sessions. The findings pointed out that the protocol of coping with information overload based on Islamic sources was more effective in the reduction of Covid-19 anxiety compared to cognitive-behavioral protocol.

    Conclusion

    One of the effective methods in the management of anxiety is controlling the input information for better processing. Proper processing of information in various fields, such as Coovid-19, has a significant effect on the mitigation of anxiety.

    Keywords: Anxiety, Corona, Information overload, Islamic protocol